Vrijdag 13 februari organiseert het departement Leefmilieu voor de 11de keer Dikketruiendag (DTD). 278.408 leerlingen, leerkrachten, studenten en docenten uit 752 scholen nemen dit jaar deel. Ook bedrijven en organisaties zetten die dag de verwarming een graadje minder om de CO2-uitstoot te beperken.
De slogan van DTD 2015 is 'Isoleer eerst je lichaam'. We gaan na wat goed isolerende kledij is en wat die oplevert aan concrete energiewinst. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw lanceerde vandaag samen met scholieren DTD 2015 bij een bedrijfsbezoek aan Sioen in Ardooie waar warmteregulerende kledij gemaakt wordt.
Bij alle tips om energie te besparen, wordt volgens het departement Leefmilieu het isoleren van onze eigen warmtebron over het hoofd gezien. Er is grote technologische vooruitgang geboekt op het vlak van 'slimme thermische kledij' die dun en licht is, én goed isoleert. Zo wordt de dikke trui een slimme trui. Moderne thermische (onder)kleding kan ervoor zorgen dat de thermostaat flink wat lager kan, zonder aan comfort in te boeten.
De potentiële energiebesparing is enorm. Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid, gaf bij het bedrijfsbezoek vandaag leerlingen van het Instituut Heilig Kindsheid Ardooie uitleg over het onderzoek naar innovatief thermoregulerend textiel.
Structurele vermindering CO2-uitstoot Traditioneel wordt op DTD de verwarming verminderd om de CO2-uitstoot te beperken. Zo roept DTD iedereen op om aandacht te besteden aan de grote uitdaging van de klimaatverandering. DTD is ingebed in de werking van MOS (Milieuzorg op School) en Ecocampus (Milieuzorg in het hoger onderwijs), een bevoegdheid van minister Schauvliege. Ook bedrijven en organisaties nemen deel.
Naast sensibiliseren is het de bedoeling om op een structurele manier te komen tot rationeel energieverbruik of een vermindering van de CO2-emissies door gebouwenverwarming. Geschikte kledij levert daarbij een aanzienlijke bijdrage. Thermische kledij isoleert zo goed omdat ze strak rond het lichaam past. Daardoor kan de lucht die door het lichaam opgewarmd is, moeilijk ontsnappen.
Clo-waarde van kledij
De isolatiewaarde van kleding kan je uitdrukken aan de hand van de clo-waarde. Net zoals het EPC aangeeft hoe energiezuinig je woning is, geeft de clo aan hoe goed jouw trui het lichaam isoleert. Clo is afgeleid van het Engelse woord voor kleding nl. 'clothes'.
Elk kledingstuk heeft een bepaalde clo-waarde. 1 clo komt overeen met de kledingisolatie die nodig is om een rustende persoon comfortabel warm te houden bij een binnentemperatuur van 21° C. Als je weet dat het energieverbruik van de centrale verwarming met 7 tot 10% stijgt per graad Celsius extra binnentemperatuur, dan wordt er 20 tot 30% meer energie verbruikt.
Maar het werkt ook in de andere richting. Als we ons warmer kleden, dan kunnen we het comfortabel warm hebben bij lagere temperaturen en besparen we energie. Op die manier verdient duurzame en degelijke thermische kledij zichzelf terug.
Vlaams minister Joke Schauvliege: "De Dikketruiendag wil een aanzet geven om op school of op kantoor én in het dagelijks leven structureel werk te maken van de strijd tegen de opwarming van de aarde. Als we ons lichaam goed isoleren, hebben we minder energie nodig voor verwarming en kunnen we heel wat CO2-uitstoot vermijden."
In de bijlage een artikel met meer informatie over kledingisolatie.
Info www.dikketruiendag.be